Kommunen exkluderar en del av invånarna från samhället | Sverigedemokraterna i Lerum SD Facebook

Kommunen exkluderar en del av invånarna från samhället

Publicerad: 24 september, 2019 kl 14:10 https://www.lerumstidning.se
Debatt

Lerums kommun rankades topp tre bland Sveriges kommuner när det gäller att vara ett inkluderande samhälle i en stor undersökning av Dagens samhälle. Det är verkligen glädjande nyheter, men det får en att fundera lite. Hur kommer det sig att en kommun som profilerar sig som en inkluderande kommun tar beslut som direkt exkluderar en del av kommunens invånare från samhället?

Vi skulle vilja påstå att det är exakt det kommunfullmäktige har gjort i Lerum när man röstade ner Sverigedemokraternas motion om tiggeriförbud i kommunen. Vi har hört åtskilliga vittnesmål från äldre och personer med funktionsvariationer om ökad otrygghetskänsla vid platser där tiggeri förekommer, vilket har medfört att en del invånare inte vågat gå och handla eller vistas på exempelvis Gråbo torg.
Att det utan tvivel är fastslaget att tiggeriet är kopplat till organiserad kriminalitet gör det än värre att det röstades ner. Det har gång på gång bevisats att människor som tigger i Sverige är grovt utnyttjade av organiserade ligor, som inte bara tar en stor andel av pengarna som hamnar i tiggarnas koppar, utan som även drar med annan brottslighet i tiggeriets släptåg. Enligt polismyndigheten handlar det om stöldbrott, ofredande, bedrägeri, misshandel och olaga hot. Detta skapar en direkt fysisk otrygghet som i sin tur ökar exkludering från samhället för en del av kommunens invånare.
Vill man vara en inkluderande kommun på riktigt är detta frågor man inte får ducka ifrån, man borde införa ett lokalt tiggeriförbud i Lerum och istället underlätta arbetet för etablerade hjälporganisationer i kommunen där man kan garantera att ingen far illa och att pengarna når fram till de fattiga och inte hamnar i händerna på kriminella.

Sverigedemokraterna Lerum